صفحه اصلي > مقالات > نمایش مقاله 
نمایش مقاله
 
تهیه و تدوین:دکتر شیرازه معانی(مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها) -شهاب باجان (کارشناس بیماریهای واگیر) -ک
بیماری وبا

بيماري حاد اسهالي كه عامل آن ويبريوكلرا بوده که ...

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان؛

تعريف بيماري وبا :

يك بيماري حاد اسهالي كه عامل آن ويبريوكلرا بوده كه بصورت ناگهاني با اسهال جهنده پر فشار آبكي كه بدنبال آن استفراغ ، كم شدن سريع اب بدن كرامپ عضلاني ( گرفتگي ماهيچه هاي شكم ، دست و پا ) كم شدن ادرار و غيره تظاهر مي كند

اپيدميولوژي بيماري وبا :

—            هر دو جنس مرد و زن در همه سنين به بيماري گرفتار مي شوند . در مناطقي كه وبا بومي است ميزان حمله وبا در كودكان بيشتر است * بيماري بيشتر در فصل گرم سال بروز مي كند .ويبريو كلرا در محيط اسيدي نابود مي شود

—            اهمیت بهداشتی:

—            بیماری  حاد عفونيکه در اثر آنتروتوکسین ویبریوکلرای کلونیزه شده در روده باریک، ایجاد می شود و در اکثر موارد شدید، باعث از دست رفتن سریع مایع ها و الکترولیت ها از طریق روده می گردد .

—            در صورتی که درمان نشود، به شوک هیپوولمیک، اسیدوز متابولیک و مرگ بیماران منجر می گردد.

—            عامل بيماري :

—            عامل بيماري وبا ميكروب ويبروكلرا مي باشد فقط دربافت پوششي روده باريك ايجاد سم يا توكسين مي نمايد  - تعداديك ميليون ميكروب وبا براي بيماريزايي لازم استارگانیسم معمولا از طریق آب و مواد غذائی آلوده وارد بدن شده و بدون تهاجم به روده کوچک از طریق توکسین موجب افزایش آب و الکترولیت به فضای داخل روده می شود.

—            راههاي انتقال :

—            1- آب آلوده به مدفوع 2- مواد غذايي آلوده 3- شير دادن شيرخواران بابطري 4-  شستن ميوه جات و سبزيجات با آلوده 5- غذاهاي پخته در تماس مگس 6- دستهاي آلوده به استفراغ و مدفوع بيماران با استفاده از تماس هاي مستقيم و غير مستقيم

—            مخزن :فقط انسان مي باشد

—            دوره كمون ( پنهاني ) :

—             از چند ساعت تا 5 روز بطور معمول 2-1 روز
* دوره واگيري :  7 تا 10 روز

—            علائم باليني بيماري :

—            90 % از موارد اسهال وبايي خفيف و يا بدون علامت مي باشد بدون تب با زور پيچ شكم اسهال ناگهاني پر فشار بدون درد آبكي ، استفراغ ، تكرار دفعات اسهال غير قابل شمارش ، مدفوع آب برنجي – كلاپس بعلت از دست دادن آب و املاح بدن – فرو افتادن چشم ها ، كاهش دماي بدن ، سرد شدن دست و پا – كاهش فشار خون – از دست دادن كشش يا نيشگون پوست –سريع شدن نبض – قطع شدن ادرار ، بيقراري و تشنگي – كرامپ عضلاني يا گرفتگي ماهيچه ها دست و پا و شكم  نهايتاً مشكل نارسايي كليه بوجود مي آيد

—            عوامل مربوط به ميزبان :

—            ايمني ناشي از عفونت پيشين با ويبيريو كلرا در مناطق اندميك
* تغذيه شير خوار با شير مادر
با توجه به اينكه ويبريوكلرا در محيط اسيدي نمي تواند زندگي كند بيماراني كه آنتي اسيد مصرف مي كنند يا توليد اسيد معده آنها كاهش يافته است به بيماري وبا مستعد تر مي باشند
– حركات جمعيت – مراسم عروسي ها – مناطق زيارتي – جشن هاي عمومي – مسافرت هاي هوايي موجب افزايش خطر انتقال بيماري وبا مي باشد
* در گروههاي اقتصادي كم درآمد بروز و با شايع تر است

—            عوامل مربوط به شرايط محيطي :

—            مناطق شهري فاقد آب سالم و بهداشت محيط در خطر همه گيري بيشتري هستند .
مناطق شهري كه آب به مقدار كافي كلر زني نشده است – مناطق روستايي كه دسترسي به لوله كشي و چاههاي حفاظت شده ندارند – مناطقي كه توالت و سيستم فاضلاب در آن استفاده نمي شود . پائين بودن بهداشت فردي ، نبود آموزش ،  بدي كيفيت زندگي – آب و مواد غذايي آلوده به مگس

—            عوامل مربوط به ميكروب وبا :
- ميكروب وبا در گرماي 56 درجه به مدت 30 دقيقه كشته مي شود .
-در آب جوش در چند ثانيه از بين مي رود
- در يخ به مدت 4 هفته يا بيشتر زنده مي ماند
- خشك شدن و نور آفتاب در چند ساعت آن را مي كشد
- با گندزا ها از جمله كروزول به آساني نابود مي شود
- توليد سم توسط ميكروب وبا در روده كوچك باعث اسهال مي شود

—            پیشگیری:

—            - شستشوی مرتب دست با آب و صابون ، به ویژه پس از توالت و قبل از غذا

—            - شستشوی اصولی انواع سبزی و میوه به روشهای زیر

—            1- پاکسازی

—            2- انگل زدائی  : استفاده از مایع ظرفشوی 5-3 قطره به ازای هرلیتر

—            3- میکروب کشی یا ضدعفونی : 10-5 دقیقه در یک ظرف 5 لیتری با نصف قاشق چایخوری پرکلرین

—            4- شستشوی نهائی با آب سالم

—            - خودار از خرید انواع  مواد غذائی دست ساز از ددست فروسان به ویژه بستنی ، آب میوه .........

—            - پرهیزه از مصرف آب غیر مطمئن و آلوده

—            - جوشاندن آب مشکوک به مدت یک دقیقه و اسفاده از کلر مادر

—            - تهیه یخ از مکانهای بهداشتی

—            - دفع مناسب فاضلاب

—            - خودداری از مصرف سبزی و سالاد در رستورانها

—            - خوداری از شنا دررودخانه ها و آب های راکد

—            - خودداری از نگهداری مواد غذائی خام و پخته در مجاورت هم

—            - کنترل حشرات و جوندگان

—            - جمع آوری و دفع بهداشتی زباله ها

—            راههاي پيشگيري :

—            1- گزارش دهي تلفني 2- تهيه نمونه مدفوع 3- نظارت بر سالمسازي آب 4- نظارت بر سالمسازي غذا 5-نظارت بر دفع صحيح فضولات انساني و زباله و مبارزه با حشرات 6- اموزش بهداشت همگاني در خصوص رعايت بهداشت فردي 7- آموزش پرسنل بهداشتي درماني 8- تهيه كليه ابزار و تجهيزات براي تشخيص بيماري 9- تهيه داروهاي مورد نياز بيماران 10- شستن دستها با آب و صابون بعد از توالت و قبل از صرف غذا 11- ضد عفوني سبزيجات و ميوه جات 12- عدم استفاده از يخ هاي نامطمئن 13- بررسي حاملين سالم افراد مهاجر افغاني – پاكستاني – عراقي و غيره

—            تشخيص :تهيه نمونه مدفوع قبل از تجويز آنتي بيوتيك

—             پروتكل برخورد با بيماري وبا :

—            1- ارزيابي بيمار از نظر تعيين درجه كم آبي2- دهيدراتاسيون و جبران كم آبي 3- تهيه نمونه مدفوع 4-تجويز انتي بيوتيك خوراكي

—            قاعده ساده براي پيشگيري وبا :
-از غذاي پخته استفاده كنيد
-آب آشاميدني خود را بجوشانيد يا كلر بزنيد
-دستهاي خود را با آب و صابون بشوئيد
شستن باعث محافظت ر برابر وبا مي باشد – پوست كندن ميوه ها باعث محافظت در برابر وبا مي شود

—             

—             

—            

 

عنوان
 
عنوان
 
نظرسنجی
شعار بهداشتي امسال بر چه موضوعي تاكيد دارد؟

تهديد مقاومت دارويي
پیشگیری از بیماری دیابت
سلامت مادران و كودكان
سلامت رواني و اجتماعي

مدیریت منابع
معاونت توسعه مدیریت و منابع
وزارت بهداشت
دبیرخانه کمیته نظام پیشنهادات
14410601 : کل بازدید 23920 : بازدید امروز 0.38 : زمان بارگزاری صفحه 44450 : بازدید این صفحه 13 : بازدیدکنندگان آنلاين