صفحه اصلي > مقالات > نمایش مقاله 
نمایش مقاله
 
تهیه و تدوین:فاطمه مومنی کارشناس آموزش
تغذیه سالم در مدارس

دوران مدرسه از مهمترین و حساس ترین دوران زندگی است که نقش مهمی در سلامت آینده فرد و جامعه دارد.

به مناسبت هفته سلامت

تغذیه سالم در مدارس

دوران مدرسه از مهمترین و حساس ترین دوران زندگی است که نقش مهمی در سلامت آینده فرد و جامعه دارد. تغذیه صحیح در این سنین در ایجاد رفتار غذایی درست در دانش آموزان، اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر از جمله بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، سرطان ها، فشارخون بالا، ... حائز اهمیت است. حضور چندین میلیون دانش آموز در مدارس فرصتی طلایی برای آموزش تغذیه سالم فراهم می کند و می تواند بر فرهنگ تغذیه ای دانش آموزان و نسل آینده اثر بگذارد. دانش آموزان باید نیازهای تغذیه ای خود و اینکه با تغذیه مناسب می توانند در ابعاد تحصیلی و اجتماعی توانمند تر شوند، آگاه باشند. آنها باید از راز خوراکی های مفید آگاه گردند. باید بیاموزند که بخش عمده بیماریهایی که در خانواده های خود بخصوص در سنین بالا شاهد آن هستند با تغذیه مناسب در سنین پایین تر قابل پیشگیری هستند. دانش آموزان و نوجوانان باید بدانند که چگونه غذای خوب و سالم بخورند و در خصوص غذاهای با ارزش تغذیه ای مناسب آگاهی داشته باشند. عدم آگاهی آنان در این زمینه باعث مشکلات تغذیه ای نظیر چاقی گردیده و سلامت نسل آینده را به مخاطره می اندازد.

پایگاه تغذیه سالم با هدف ارتقاء دانش تغذیه ای دانش آموزان، مراقبین سلامت مدارس و معلمین و همچنین معرفی الگوها و عادات غذایی مناسب به آنان طی هماهنگی صورت پذیرفته بین دو وزارتخانه آموزش و پرورش و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مدارس ایجاد گردیده است. همچنین در این پایگاه ها مواد غذایی با ارزش غذایی مناسب در ساعاتی که دانش آموز در مدرسه حضور دارد به عنوان یک میان وعده مغذی در اختیار وی قرار می گیرد. برخی از اقلام غذایی مجاز جهت عرضه در این پایگاه ها به قرار زیر می باشد.

انواع خشكبار، مغزها و دانه ها از نوع كم نمک مثل خرما،  توت خشك، انجیرخشك، كشمش، گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، بادام هندی، پسته، كنجد، مغز تخمه ها، نخودچی، برنجك، گندم برشته شده كه همگی بسته بندی شده و داری مجوز های بهداشتی لازم باشند. شیر و فرآورده های آن مانند انواع ماست، انواع شیر، پنیر، بستنی )بجز بستنی یخی( همه پاستوریزه یا استریلیزه و به صورت بسته بندی تك نفره و ترجیحاً از نوع كم چرب. شیر بهتر است كه به صورت ساده  یا غنی شده باشد اما شیر های طعم دار مثل شیر كاكائو، شیر قهوه و ... را نیز می توان عرضه نمود. دوغ بدون گاز صنعتی، آب معدنی، انواع میوه مثل سیب، نارنگی، پرتقال....(شسته شده و در بسته بندی یك نفره(، انواع بیسكویت، كیك و كلوچه )اعم از صنعتی و سنتی(، بیسكویت ترجیحاً از نوع سبوس دار و كیك و كلوچه ترجیحاً از نوع غنی شده با ریز مغذی ها مثل آهن، روی، ویتامین آ و تهیه شده با روغن حاوی اسیدچرب ترانس زیر 2 درصد و دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد، لقمه سالم نظیر نان و پنیر و گردو ، نان و تخم مرغ و گوجه فرنگی، نان و پنیر و خیار، نان و پنیر و گوجه فرنگی)خیار و گوجه فرنگی مورد استفاده شسته و ضد عفونی شده باشد)، نان كره و عسل در بسته بندی تك نفره، انواع ساندویج های صنعتی به استثناء ساندویچ های بدون بسته بندی و فاقد مجوز های بهداشتی نیز از دیگر اقلام قابل عرضه هستند.

توصیه می شود، از نان های سفید كه فاقد سبوس هستند و ارزش غذایی كمی دارند كم تر استفاده شود و به جای آن از انواع نان سبوس دار مثل سنگك و نان های حجیم و نیمه حجیم صنعتی از نوع سبوس دار و یا همراه با انواع مغزها )تخمه آفتابگردان، كنجد، كدو و ....( و یا تهیه شده از آرد كامل گندم و غنی شده استفاده گردد.

غذاهای پخته مانند انواع آش و سوپ، لوبیا، عدس، حلیم )همه كم نمك وكم چرب(، شله زرد، فرنی، شیر برنج و سمنو)همه كم شیرین وكم چرب( هم می تواند در پایگاه تغذیه سالم عرضه گردد. مواد غذایی پخته باید دارای شرایط زیر باشند:

پخت به صورت روزانه ودرشرایط بهداشتی، رعایت تنوع و تفاوت های فرهنگی در برنامه غذایی، سرو در ظروف یك بار مصرف مخصوص مواد غذایی داغ با پایه گیاهی و توزیع به صورت كاملا داغ باشد.

اقلام غیر مجاز جهت عرضه در پایگاه تغذیه سالم موارد زیر می باشد.

انواع فرآورده های حجیم غلات و چیپس مثل چیپس سیب زمینی و ذرت، انواع یخمك، نوشابه های گازدار و ماءالشعیر، دوغ گازدار، آدامس های حاوی مواد قندی، سوسیس و كالباس و كلیه فرآورده های كه در آنها سوسیس و كالباس وجود دارد.، انواع همبرگرهای بدون بسته بندی و فاقد مجوز های بهداشتی، سالاد الویه بدون بسته بندی و فاقد مجوز های بهداشتی، انواع لواشك و آلو و آلوچه فاقد مجوز های بهداشتی، آب نبات هایی كه به سطح دندان می چسبند، انواع آب میوه هایی كه دارای قند افزوده هستند، فلافل، سمبوسه، بستنی یخی، پاستیل، خیار شور و انواع سس ها.

 

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان

عنوان
 
عنوان
 
نظرسنجی
شعار بهداشتي امسال بر چه موضوعي تاكيد دارد؟

تهديد مقاومت دارويي
پیشگیری از بیماری دیابت
سلامت مادران و كودكان
سلامت رواني و اجتماعي

مدیریت منابع
معاونت توسعه مدیریت و منابع
وزارت بهداشت
دبیرخانه کمیته نظام پیشنهادات
15432559 : کل بازدید 1838 : بازدید امروز 0.42 : زمان بارگزاری صفحه 49748 : بازدید این صفحه 7 : بازدیدکنندگان آنلاين